Når miljø, form og design teller


Materialet ble funnet opp og lansert av DuPont™ på 60-tallet. Et komposittmateriale med stor holdbarhet og som i dag brukes både i private hjem og offentlige miljøer hvor kravet til god design er satt i høysetet. Corian® er et miljøvennlig produkt som består av to tredjedeler naturlige mineraler (aluminiumhydroksyd) og en tredjedel akryl. Aluminiumhydroksyd kjenner vi fra tannpasta og flere typer medikamenter. Akryl brukes i pacemaker og plastisk kirurgi. Alle fargestoffene som er tilsatt materialet er godkjent for kontakt med matvarer.

Corian® har steinens egenskaper, men bearbeides og formes som hardved. Det kan sages, bores, freses, slipes og formes med varme. Corian® er et slagfast og ikke porøst materiale som tåler kraftige støt, sterk varme, kokende vann, glødende sigaretter, syre og kjemikaler.

For mer informasjon om Corian®, besøk DuPont™ sin Corian® hjemmeside på www.corian.com.

Bruksområder for Corian


Corian® kan praktisk talt benyttes i alle omgivelser. Vanligvis benyttes Corian® i benkeplater på kjøkken med integrert Corian®- eller stålkum, i servantløsninger på bad, i offentlige miljøer (sykehus, hotell, restaurant, bank etc.), men nå benyttes det også utendørs på offentlige plasser og i form av skilter. Materialets formbarhet gjør at vi er i stand til å utforme nesten hva som helst, innendørs som utendørs, med belysning og i ulik glans.

Vedlikehold


Vedlikehold Corian® benkeplate


Disse rådene har DuPont™ laget for å svare på dine spørsmål om hvordan man behandler innredninger av Corian®. For å bevare den fine glansen, anbefaler vi deg å følge våre vedlikeholdsråd nøye. Da kommer Corian® til å beholde sin vakre finish i lang tid.

Corian® er ikke vedlikeholdsfritt, men krever kun minimalt stell for å se flott ut.


For den daglige rengjøringen er det nok å tørke av Corian® med en myk klut og rent vann. De fleste flekker og fett tas bort med vann og flytende oppvaskmiddel, f.eks. Zalo.

Hele overflaten bør rengjøres nøye av og til, for at glansen ikke skal bli ujevn.

Bruk et rengjøringsmiddel med mild slipeeffekt, f.eks. Jif, til Corian® som har silkematt finish og flytende oppvaskmiddel for høyglansoverflater. Rengjør hele overflaten med en klut og med myke sirkelbevegelser. Skyll med vann og tørk med papir eller myke kluter.

Hvis du ikke blir fornøyd med glansen eller om finishen er blitt ujevn, kan du alltid polere opp en overflate av Corian®.

Hvis du har oppvaskkum av Corian®


Trinn 1 normal rengjøring

Trinn 2 bruk oppvaskmiddel eller mild skurekrem og en hvit skuresvamp

Trinn 3 full oppvaskkummen med varmt vann (ikke kokende). Tilsett 1-2 t.sk. oppvaskmaskinmiddel og la det stå i noen timer, eller over natten. Vask med en kost, skyll og tørk av.

Flekkfjerning


Forsøk med de enkle løsningene først. Hvis det fremdeles er flekker, bruk litt mild skurekrem på en klut og gni med lette sirkelbevegelser.

Unngå grove skuresvamper i det daglige renholdet. Sterke slipemidler eller den grønne siden på skuresvampen (som Scotch-Brite™), skal kun brukes til å fjerne svært vanskelige flekker. Etter bruk av slite sterke midler, bør man sørge for at overflaten som er behandlet, får tilbake sin glans ved å gjenta prosedyren beskrevet under punktet «Hele overflaten bør rengjøres …».

Vi anbefaler å bruke en spesiell rengjøringspakke som er utviklet for kjøkken, butikkinnredninger og offentlig miljø. Den kan bestilles gjennom DuPont Corian®.

Grafitti, tusj og kulepenne – intet problem! Vaskes enkelt bort som forklart under punktet flekkfjerning.

Brannmerker og andre vanskelige flekker tas bort med skuremiddel og en fin svamp.

Vedlikehold - vær obs på


Kjemikalier


Sterke kjemikalier (som f.eks. fargefjernere, løsemidler, klor, avløpsløsere, rengjøringsmidler for stekeovner, aceton o.l.), skal straks spyles av med vann og oppvaskmiddel, for å unngå skader på overflater av Corian®. Neglelakk kan fjernes med neglelakkfjerner (uten aceton), og skylles med rent vann etterpå. Hvis skaden ikke oppdages umiddelbart, eller om overflaten utsettes for en langvarig påvirkning av kjemikalier (f.eks. fra en lekk beholder), kan det våre nødvendig å kontakte installatøren av Corian®.

Varme


Sett ikke varme gryter, særlig ikke støpejerngryter, direkte på benkeplaten av Corian®. En så varm gryte kan skade de aller fleste overflater! Bruk et eller annet varmeunderlag.

Hvis du har en komfyrtopp integrert i Corian® benkeplate kan det med fordel freses ut spor til stålriller ved siden av komfyrtoppen. En både dekorativ og nyttig detalj.

Sett kaldtvannskranen til å renne når kokende væsker helles i kummer av Corian®. Det hindrer at overflaten skades.

Unngå riper


Skjær ikke med en skarp kniv direkte på benkeplaten av Corian®. Det kan skade overflaten. Bruk heller et skjærebrett. Som alle materialer kan Corian® få riper. Riper, støv og vanlig slitasje synes mer på mørke farger enn på de lyse.

Mekanisk skade


Hvis en Corian® benkeplate skades ved at f.eks. et tungt og spisst objekt faller ned og lager en sprekk eller ødelegger et hjørne av platen, kan dette repareres så og si usynlig. Corian® er unikt med å kunne repareres, pusses opp og få tilbake sitt nyutseende!

Husk at Corian® alltid kan pusses opp og få tilbake sitt nyutseende!